Normalnie jestem antyczosnkowa. Kiedyś nie lubiłam nawet cebuli, gdy nagle coś mi się zmieniło i zaczęłam ja lubić tak po prostu. Od pewnego czasu, nie żebym lubiła czosnek ale zaczęłam go powoli dodawać to tu to tam i ku mojemu zaskoczeniu stwierdzam, że jest to dobre. Kiedyś nawet sam zapach czosnku mnie odstraszał jak wampira. Robiąc ten sos wyczytałam, że w przepisie jest to właśnie "paskudztwo". Zastanawiałam się dodać, nie dodać... Samo to, że się zastanawiałam już jest sukcesem bo jeszcze kilka miesięcy wcześniej bez mrugnięcia okiem bym go pominęła ze wstrętem. Dodałam. Wiecie co? Wyszedł na prawdę pyszny sos. W smaku przypomina mi hiszpańskie Salmonejo. Oto przepis na całkiem ciekawy sosik...
Składniki:
500g pomidorów
Ząbek czosnku
Szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Suszona bazylia do smaku
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasady szypułek i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem wkładamy pomidory, rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek i sól. wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Po uduszeniu miksujemy, dodajemy bazylię i oliwę i jeszcze chwilkę dusimy. Tak przygotowany sos można wlać do słoika, który gotujemy ok. 10 min. lub przygotować z niego jakąś potrawę na świerzo, np. Salmonejo :).
Udanej zabawy i smacznego!!!
Składniki:
500g pomidorów
Ząbek czosnku
Szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Suszona bazylia do smaku
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasady szypułek i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem wkładamy pomidory, rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek i sól. wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Po uduszeniu miksujemy, dodajemy bazylię i oliwę i jeszcze chwilkę dusimy. Tak przygotowany sos można wlać do słoika, który gotujemy ok. 10 min. lub przygotować z niego jakąś potrawę na świerzo, np. Salmonejo :).
Udanej zabawy i smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz