Składniki:
żeberka wieprzowe
mała główka białej kapusty
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
por
mały kalafior
2 cebule
6 pomidorów
2 marchewki
natka pietruszki
ziemniaki (ilość zależnie od potrzeby)
sól
pieprz kolorowy
kminek
bazylia
papryka słodka w proszku
oregano
curry
Przygotowanie:
Żeberka chwilkę przesmażyć w garnku na dużym ogniu. Wyłączyć gaz i lekko zalać zimną wodą. Warzywa pokroić: kapustę i paprykę na cienkie paski, por w plastry o średniej grubości, cebulę (połówki) na cienskie plastry, pomidory sparzyć, zdjąc skórkę i pokroić na plastry średniej grubości, marchew na cienkie plastry
i ziemniaki na talarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki.
Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży lub zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (można lekko uchylić pokrywkę). Na ok 20min przed końcem gotowania, pomidory lekko podsmażyć na patelni lub lekko zgrilować, dodać do zupy, doprawić odrobiną bazylii i dalej gotować.
Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki i zostawić pod przykryciem bez ognia.
Talarki ziemniaków wcześniej wymieszać z niedużą ilością soli, curry i oregano i upiec w piekarniku. Dodać na środek talerza, na wierzch zupy z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany.
Smacznego!
Ooo już wiem co będzie dziś na obiad :D
OdpowiedzUsuńI jak wyszło?
UsuńOj jak ja go dawno nie robiłam chyba czas nadrobić zaległości ;)
OdpowiedzUsuńNo w takiej wersji założę się, że nie jadłaś. Warto :D
Usuńbardzo lubię takie jedzonko :) smaki idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńKasiu - bardzo apetyczna wersja kapuśniaku. :)
OdpowiedzUsuńSuper, nie jadłam! Czas to zrobić!
OdpowiedzUsuńDajcie znać jak Wam smakowało :)
OdpowiedzUsuńPysznie i akurat danie na jesień.
OdpowiedzUsuńChętnie bym się wprosiła na obiad, ale założę się że już nie ma;)
OdpowiedzUsuńDawno u mnie nie gościł
OdpowiedzUsuń