i bogato zróżnicowanego jadła, które tworzy pozytywnie ożywiony Dwór Jagiełły.
Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍
Po modyfikacji wygląda to tak...
Składniki:
300g mąki pszennej typ 650
200g mąki żytniej
170g aktywnego zakwasu żytniego
1 płaska łyżeczki soli
1/2 szkl siemienia lnianego
1/2 szkl cebulki prażonej
ok. 400ml ciepłej wody
Wykonanie:
W misce wymieszać obie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zakwas żytni i kontrolując stopień wilgotności, stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wyrobić na ciasto o elastycznej konsystencji, tak aby odchodziło od boków miski.
"W zależności od użytej formy do pieczenia, mamy dwa warianty postępowania z ciastem chlenowym.
1. Garnek żeliwny - lub tak jak u mnie: naczynie żaroodporne z pokrywką
Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę kuchenną przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką włożyć całość do sitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest zaopatrzony w specjalny koszyk wyrostowy - i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z wierzchu ciasto chlebowe należy przykryć kolejna ściereczką.
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką - albo garnek żeliwny - i ustawić temperaturę na 250C - u mnie maksimum mocy piekarnika. Nagrzewać około 15-20 minut aż wyłączy się termostat i wnętrze oraz naczynie osiągną pożądany stan ciepła.
Wyjąć naczynie z piekarnika na deskę drewnianą - robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił. Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka.
Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką.
Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego wysokości; grzałka góra-dół; bez termoobiegu. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut - ja przedłużyłam czas pieczenia o 5 dodatkowych minut dla uzyskania bardziej chrupiącej skórki.
Po wyjęciu z piekarnika, wyłuskać chleb z naczynia i studzić na metalowej kratce - musi odparować również od spodu.
2. Foremka silikonowa - tę metodę pieczenia wypróbuję następnym razem
Wyrobione ciasto chlebowe przełożyć do formy silikonowej - nie trzeba jej natłuszczać, ani obsypywać mąką.
Przykryć wysmarowaną olejem folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Tuż przed pieczeniem, foli z wierzchu się pozbyć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego wysokości; grzałka góra-dół; bez termoobiegu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać jeszcze około 40 minut. W połowie pieczenia można bochenek wyjąć z formy i piec dalej na blasze lub kratce metalowej."
[https://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/10/krolewski-chleb-jagiey-z-cebulka-prazona.html?spref=fb]
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i studzić na kracie / ruszcie - chleb musi odparować także od spodu.
Przepis na własną prażoną cebulkę
Przepis na własną prażoną cebulkę
Smacznego!
Jeżeli podoba Ci się przepis lub masz jakieś uwagi, pozostaw komentarz.
Zapraszam także do polubienia mojego Fanpejdża - poniżej
Królewski!
OdpowiedzUsuń