Używacie w swojej kuchni prażonej cebulki? Ja nigdy tego nie robiłam z uwagi na skład tych kupnych aczkolwiek bardzo lubię ten smak. Potem tylko niezbyt dobrze się czuję, nawet gdy spróbuję odrobinę. Jakiś czas temu wpadłam jednak na pomysł żeby zrobić taką cebulkę własnoręcznie no i proszzzz. Oto mam swoją własną i już odrazu zużytą. Nie ma to jak prażona cebulka własnej roboty czy cokolwiek innego własnoręcznie zrobionego. Na pewno dużo zdrowsze i smaczniejsze i i jakaż radość z wyrabiania i wyrobu samego w sobie 😍
Składniki:
3 cebule
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy 18 ziół ojca Mateusza (opcjonalnie)
olej
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę - grubość wedle upodobania. Dosypać soli, mąki i przyprawę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Wrzucić na głęboki mocno rozgrzany olej. Po chwili zmniejszyć ogień i smażyć aż się cebulka dobrze przyrumieni. Wyjąć cebulkę z oleju i dobrze osączyć. Odłożyć na bok na talerzu z ręcznikiem papierowym aż dobrze
przeschnie.
Taką cebulkę można od razu użyć wg własnych potrzeb lub przechować w słoiku przez kilka dni.
Smacznego!
Składniki:
3 cebule
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy 18 ziół ojca Mateusza (opcjonalnie)
olej
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę - grubość wedle upodobania. Dosypać soli, mąki i przyprawę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Wrzucić na głęboki mocno rozgrzany olej. Po chwili zmniejszyć ogień i smażyć aż się cebulka dobrze przyrumieni. Wyjąć cebulkę z oleju i dobrze osączyć. Odłożyć na bok na talerzu z ręcznikiem papierowym aż dobrze
przeschnie.
Taką cebulkę można od razu użyć wg własnych potrzeb lub przechować w słoiku przez kilka dni.
Smacznego!
Kto jej nie lubi :)
OdpowiedzUsuń