Przejdź do głównej zawartości

Niezwykłe właściwości zwykłej herbaty




O herbacie słów kilka...

Czarna herbata jest najbardziej popularnym rodzajem herbaty w Polsce. Pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, ale w przeciwieństwie do niej jest poddawana procesowi pełnej fermentacji. Legenda głosi, że czarna herbata powstała przez przypadek, kiedy to transport herbaty zielonej z Chin do Anglii zamókł, co spowodowało jego fermentację. Czarna herbata powstaje w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. 

Do najpopularniejszych gatunków czarnej herbaty należy zaliczyć Assam i Ceylon, pochodzące ze Sri Lanki, chiński Yunnan i indyjski Darjeeling. 

Producenci klasyfikują ją także w zależności od rodzaju zbieranych listków na trzy podstawowe rodzaje: 

• najbardziej aromatyczne herbaty liściaste produkowane z całych liści lub z ich dużych kawałków; 

• herbaty łamane produkowane z mniejszych (połamanych) kawałków liści, które dzięki temu zaparzają się szybciej niż herbaty liściaste; 

• najgorszej jakości herbaty pokruszone produkowane z pyłu herbacianego i drobnych kawałków liści. Wykorzystywane do wyrobu herbat ekspresowych. 

Dostępne są także herbaty aromatyzowane, do których w końcowej fazie dodawane są różne aromaty. Mogą to być owoce, przyprawy korzenne, olejki eteryczne, płatki kwiatów. 

Cenny skład 

W herbacianym suszu występuje blisko 130 związków chemicznych, jednak nie wszystkie przechodzą do naparu. Wśród tych, które rozpuszczają się w wodzie są: 

• witaminy: A, C, B1, B2, PP i K; 

• sole mineralne: wapń, potas, magnez, fluor; 

• teina, która podobnie jak kofeina ma właściwości psychostymulujące: pobudza i usuwa objawy zmęczenia. W przeciwieństwie do kofeiny działa jednak nieco wolniej i dłużej; 

• tanina, czyli garbnik odpowiedzialny za lekko cierpki smak herbaty. Wiążąc teinę i kofeinę, osłabia ich działanie, a napar zyskuje właściwości uspokajające; 

• teobromina (rozszerza naczynia kłębuszków nerkowych i działa moczopędnie) i teofilina (działa rozkurczająco na mięśnie gładkie, przez co stosowana jako lek w astmie i rozedmie płuc); 

• polifenole o silnych właściwościach przeciwutleniających, dzięki czemu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Aby w pełni wykorzystać działanie tych związków, należy zaparzać herbatę co najmniej przez 5 minut. Wtedy uwalnianych jest około 80% tych dobroczynnych substancji; 

• olejki eteryczne, które nadają herbacie niepowtarzalnego aromatu. Co ciekawe, w dwóch filiżankach czarnej herbaty jest tyle samo przeciwutleniaczy co w jednej szklance czerwonego wina, siedmiu soku pomarańczowego i 20 szklankach soku jabłkowego. 


Bogactwo zdrowia
Herbata ze względu na swój skład chemiczny korzystnie oddziałuje na organizm: 



wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające
obniża poziom złego cholesterolu (LDL) 
wzmacnia naczynia krwionośne 
przeciwdziała zakrzepom krwi
• 
obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
• 
łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego
• 
jest pomocna w leczeniu niestrawności
reguluje trawienie 
dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą 
poprawia samopoczucie 
działa pobudzająco 
poprawia zdolność koncentracji i myślenia
łagodzi podrażnienia oczu 
opóźnia procesy starzenia się organizmu
chroni przed nowotworami. 



Jak parzyć czarną herbatę? 

Czarną herbatę zalewa się wrzątkiem i parzy 2-5 minut. Parząc herbatę krócej niż 3 minuty, napar będzie cechował się wysoką zawartością teiny, a tym samym będzie dział pobudzająco. Gdy przedłużymy czas parzenia, herbata będzie działać relaksująco. 

Do zaparzania herbaty należy używać świeżej, jednokrotnie przegotowanej wody. 

Warto pamiętać, że herbata zawiera substancje, które ograniczają wchłanianie niektórych witamin i soli mineralnych (np. żelaza, magnezu). Dlatego nie należy jej pić podczas posiłku i bezpośrednio po nim.


Artykuł znaleziony na www.smaczny.pl














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zupa dyniowa

Bardzo prosta zupa o jakże wykwintnym smaku. Coś niesamowitego. Po prostu niebo w gębie, prawdziwe ukojenie podniebienia. Polecam! Gotujcie i smakujcie 😋. W sam raz na jesienne ponure dni. 

Królewski chleb Jagiełły

Autorem oryginalnego przepisu jest właściciel iście  królewskiej kuchni , słynącej z niezwykłej aury  i bogato zróżnicowanego jadła, które tworzy pozytywnie ożywiony  Dwór   Jagiełły.    Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 

Zespół Sudecka

Zespół Sudecka - czym jest?  Leczenie domowe Zespół Sudecka - czym jest? W kwietniu tego roku miałam artroskopową rekonstrukcję więzadła w nadgarstku i wszystko miało być już dobrze... Niestety zamiast tego, stan mojej ręki zaczął się pogarszać. Ból zamiast maleć, niemiłosiernie narastał. Jakiś czas później stwierdzono u mnie Zespół Sudecka. Tak więc od kwietnia żyję sobie między domem, szpitalami i rehabilitacjami, w permanentnym bólu, nieustannie zażywając ogromną ilość różnorodnych prochów, głównie przeciewubólowych.  Nie o horrorze jednak chciałam pisać a o nadziei i leczeniu domowymi sposobami. Na temat Zespołu Sudecka jest wiele informacji w internecie, jednak jak się okazuje niewiele wiadomo na temat przyczyn i leczenia tej choroby. Poniżej podaję linki stron, które najbardziej mnie zainteresowały. *  https://www.doz.pl/czytelnia/a15803-Zespol_Sudecka__na_czym_polega_zespol_algodystroficzny_Przyczyny_objawy_leczenie_odruchowej_dystrofii_wspolczulnej *  https://www.mp.pl/pacjent/