O herbacie słów kilka...
Czarna
herbata jest najbardziej popularnym rodzajem herbaty w Polsce. Pochodzi
z tych samych liści co herbata zielona, ale w przeciwieństwie do niej
jest poddawana procesowi pełnej fermentacji. Legenda głosi, że czarna
herbata powstała przez przypadek, kiedy to transport herbaty zielonej z
Chin do Anglii zamókł, co spowodowało jego fermentację. Czarna herbata
powstaje w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji i
suszenia.
Do
najpopularniejszych gatunków czarnej herbaty należy zaliczyć Assam i
Ceylon, pochodzące ze Sri Lanki, chiński Yunnan i indyjski Darjeeling.
Producenci klasyfikują ją także w zależności od rodzaju zbieranych listków na trzy podstawowe rodzaje:
• najbardziej aromatyczne herbaty liściaste produkowane z całych liści lub z ich dużych kawałków;
• herbaty
łamane produkowane z mniejszych (połamanych) kawałków liści, które
dzięki temu zaparzają się szybciej niż herbaty liściaste;
•
najgorszej jakości herbaty pokruszone produkowane z pyłu herbacianego i
drobnych kawałków liści. Wykorzystywane do wyrobu herbat ekspresowych.
Dostępne
są także herbaty aromatyzowane, do których w końcowej fazie dodawane są
różne aromaty. Mogą to być owoce, przyprawy korzenne, olejki eteryczne,
płatki kwiatów.
Cenny skład
W
herbacianym suszu występuje blisko 130 związków chemicznych, jednak nie
wszystkie przechodzą do naparu. Wśród tych, które rozpuszczają się w
wodzie są:
• witaminy: A, C, B1, B2, PP i K;
• sole mineralne: wapń, potas, magnez, fluor;
• teina,
która podobnie jak kofeina ma właściwości psychostymulujące: pobudza i
usuwa objawy zmęczenia. W przeciwieństwie do kofeiny działa jednak nieco
wolniej i dłużej;
• tanina,
czyli garbnik odpowiedzialny za lekko cierpki smak herbaty. Wiążąc
teinę i kofeinę, osłabia ich działanie, a napar zyskuje właściwości
uspokajające;
• teobromina (rozszerza
naczynia kłębuszków nerkowych i działa moczopędnie) i teofilina (działa
rozkurczająco na mięśnie gładkie, przez co stosowana jako lek w astmie i
rozedmie płuc);
• polifenole o
silnych właściwościach przeciwutleniających, dzięki czemu chronią
organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Aby w pełni
wykorzystać działanie tych związków, należy zaparzać herbatę co najmniej
przez 5 minut. Wtedy uwalnianych jest około 80% tych dobroczynnych
substancji;
• olejki
eteryczne, które nadają herbacie niepowtarzalnego aromatu. Co ciekawe, w
dwóch filiżankach czarnej herbaty jest tyle samo przeciwutleniaczy co w
jednej szklance czerwonego wina, siedmiu soku pomarańczowego i 20
szklankach soku jabłkowego.
Bogactwo zdrowia
Herbata ze względu na swój skład chemiczny korzystnie oddziałuje na organizm:
wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające
•
obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
•
wzmacnia naczynia krwionośne
•
przeciwdziała zakrzepom krwi
•
obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
•
łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego
•
jest pomocna w leczeniu niestrawności
•
reguluje trawienie
•
dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą
•
poprawia samopoczucie
•
działa pobudzająco
•
poprawia zdolność koncentracji i myślenia
•
łagodzi podrażnienia oczu
•
opóźnia procesy starzenia się organizmu
•
chroni przed nowotworami.
Jak parzyć czarną herbatę?
Czarną
herbatę zalewa się wrzątkiem i parzy 2-5 minut. Parząc herbatę krócej
niż 3 minuty, napar będzie cechował się wysoką zawartością teiny, a tym
samym będzie dział pobudzająco. Gdy przedłużymy czas parzenia, herbata
będzie działać relaksująco.
Do zaparzania herbaty należy używać świeżej, jednokrotnie przegotowanej wody.
Warto
pamiętać, że herbata zawiera substancje, które ograniczają wchłanianie
niektórych witamin i soli mineralnych (np. żelaza, magnezu). Dlatego nie
należy jej pić podczas posiłku i bezpośrednio po nim.
Artykuł znaleziony na www.smaczny.pl
Komentarze
Prześlij komentarz