Przejdź do głównej zawartości

Pierogi niezbyt leniwe - przepis autorski


Muszę zaznaczyć, że już podczas gotowania unosi się wspaniały aromat.

W smaku... Poezja ;)


Składniki

400 g twarogu
1 jajko - żółtko i białko osobno
1 szklanka mąki pszennej
cukier waniliowy
3 małe ziarenka ziela angielskiego
kurkuma - do zabarwienia
czarnuszka
otarta skórka z grejfruta
4 łyżki miodu

Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić. Dodać żółtko, mąkę, cukier waniliowy, dobrze rozgniecione ziele angielskie (najlepiej w moździeży), trochę kurkumy do zabarwienia, trochę czarnuszki, otartą skórkę z grejfruta (nie za dużo bo wyjdzie bardzo intensywny, ostry smak - nie do zjedzenia ;)), miód i ubitą pianę z białek.

Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto się lepi ale im więcej mąki dodamy tym kluski będą twardsze i bardziej gumowe. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać nieco więcej mąki.


Formujemy płaskie krążki i wrzucamy do lekko posolonej wrzącej wody. Wyciągamy jak wypłyną na wierzch. Nie zapominajmy o lekkim przemieszaniu aby się w garnku nie posklejały.

Podajemy na ciepło. Forma wedle uznania: ze śmietaną, z roztopionym masełkiem, i.t.p.

Zastanawiacie się pewnie co tu robi ziele angielskie...
Otóż wzbogacę teraz Wasze pojęcie o tych niepozornych ziarenkach
jak i moje pojęcię ktoś wzbogacił kilka dni temu.
A wszystko to zawarte jest TU

Smacznego!!!






Komentarze

  1. Pyszne kluski dla troszkę leniwych ;) hihihi...
    Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluchy. Pamiętam, ze kiedyś w czasach mojej mizernej znajomości kuchni, dodawałam mąki bez umiaru, a potem dziwiłam się, ze to raczej pingpongi wychodziły, a nie kluski :))) Na szczęście te czasu już poza mną :) uffff...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Zupa dyniowa

Bardzo prosta zupa o jakże wykwintnym smaku. Coś niesamowitego. Po prostu niebo w gębie, prawdziwe ukojenie podniebienia. Polecam! Gotujcie i smakujcie 😋. W sam raz na jesienne ponure dni. 

Królewski chleb Jagiełły

Autorem oryginalnego przepisu jest właściciel iście  królewskiej kuchni , słynącej z niezwykłej aury  i bogato zróżnicowanego jadła, które tworzy pozytywnie ożywiony  Dwór   Jagiełły.    Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 

Zespół Sudecka

Zespół Sudecka - czym jest?  Leczenie domowe Zespół Sudecka - czym jest? W kwietniu tego roku miałam artroskopową rekonstrukcję więzadła w nadgarstku i wszystko miało być już dobrze... Niestety zamiast tego, stan mojej ręki zaczął się pogarszać. Ból zamiast maleć, niemiłosiernie narastał. Jakiś czas później stwierdzono u mnie Zespół Sudecka. Tak więc od kwietnia żyję sobie między domem, szpitalami i rehabilitacjami, w permanentnym bólu, nieustannie zażywając ogromną ilość różnorodnych prochów, głównie przeciewubólowych.  Nie o horrorze jednak chciałam pisać a o nadziei i leczeniu domowymi sposobami. Na temat Zespołu Sudecka jest wiele informacji w internecie, jednak jak się okazuje niewiele wiadomo na temat przyczyn i leczenia tej choroby. Poniżej podaję linki stron, które najbardziej mnie zainteresowały. *  https://www.doz.pl/czytelnia/a15803-Zespol_Sudecka__na_czym_polega_zespol_algodystroficzny_Przyczyny_objawy_leczenie_odruchowej_dystrofii_wspolczulnej *  https://www.mp.pl/pacjent/