Przejdź do głównej zawartości

Łosoś w pistacjach - przepis autorski


Łosoś, moja ulubiona ryba. Pożeram ją w każdej postaci.
Dziś przesyłam Wam przepis na bombę smakową,
która przenosi zmysły w oderwaną od ziemi rzeczywistość ;)

Składniki:

Oliwa z oliwek
Kawałek masła
1 Cebula
Woda
Przecier pomidorowy
Śmietana
Sól
Pieprz
Bazylia
Pistacje


Wykonanie:

Cebulę pokroić (wedle usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać z przecierem pomidorowym i z odrobiną śmietany (aby kolor był bardziej różowy niż czerwony), chwilę poddusić.

Dodać masło. Ilość wedle uznania. Ja dałam ok 1/3 kostki.
Masło ładnie zagęszcza sos bez konieczności stosowania mąki, poza tym nadaje wyjątkowego smaku,
zapachu i konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Ja zastosowałam sól morską, którą zaczęłam wproowadzać do swojej kuchni. Chwilę jeszcze poddusić pod przykryciem.

Do sosu można również dodać odrobinę soku z cytryny i miodu aby wydobyć winny smak.

Łososia uzmażyć na osobnej patelni. Zalecam smażenie na pergaminie z niewielką ilością oleju lub oliwy. Nie powinno przywierać i dużo łatwiej obraca się rybę.

Sos wyłożyć na talerz, ułożyć łososia i posypać go rozgniecionymi pistacjami (najlepiej w moździeży)
Całość można również posypać posiekaną natką pietruszki.

Wyśmienicie zmakuje s surówką z kwaśnej kapusty - ale z kiszonej, nie zakwaszanej ;)


Smacznego!!!







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zupa dyniowa

Bardzo prosta zupa o jakże wykwintnym smaku. Coś niesamowitego. Po prostu niebo w gębie, prawdziwe ukojenie podniebienia. Polecam! Gotujcie i smakujcie 😋. W sam raz na jesienne ponure dni. 

Królewski chleb Jagiełły

Autorem oryginalnego przepisu jest właściciel iście  królewskiej kuchni , słynącej z niezwykłej aury  i bogato zróżnicowanego jadła, które tworzy pozytywnie ożywiony  Dwór   Jagiełły.    Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 

Zespół Sudecka

Zespół Sudecka - czym jest?  Leczenie domowe Zespół Sudecka - czym jest? W kwietniu tego roku miałam artroskopową rekonstrukcję więzadła w nadgarstku i wszystko miało być już dobrze... Niestety zamiast tego, stan mojej ręki zaczął się pogarszać. Ból zamiast maleć, niemiłosiernie narastał. Jakiś czas później stwierdzono u mnie Zespół Sudecka. Tak więc od kwietnia żyję sobie między domem, szpitalami i rehabilitacjami, w permanentnym bólu, nieustannie zażywając ogromną ilość różnorodnych prochów, głównie przeciewubólowych.  Nie o horrorze jednak chciałam pisać a o nadziei i leczeniu domowymi sposobami. Na temat Zespołu Sudecka jest wiele informacji w internecie, jednak jak się okazuje niewiele wiadomo na temat przyczyn i leczenia tej choroby. Poniżej podaję linki stron, które najbardziej mnie zainteresowały. *  https://www.doz.pl/czytelnia/a15803-Zespol_Sudecka__na_czym_polega_zespol_algodystroficzny_Przyczyny_objawy_leczenie_odruchowej_dystrofii_wspolczulnej *  https://www.mp.pl/pacjent/