Łosoś, moja ulubiona ryba. Pożeram ją w każdej postaci.
Dziś przesyłam Wam przepis na bombę smakową,
która przenosi zmysły w oderwaną od ziemi rzeczywistość ;)
Składniki:
Oliwa z oliwek
Kawałek masła
1 Cebula
Woda
Przecier pomidorowy
Śmietana
Przecier pomidorowy
Śmietana
Sól
Pieprz
Bazylia
Pistacje
Wykonanie:
Cebulę
pokroić (wedle usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać
wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać z przecierem pomidorowym i
z odrobiną śmietany (aby kolor był bardziej różowy niż czerwony),
chwilę poddusić.
Dodać masło. Ilość wedle uznania. Ja dałam ok 1/3 kostki.
Masło ładnie zagęszcza sos bez konieczności stosowania mąki, poza tym nadaje wyjątkowego smaku,
Masło ładnie zagęszcza sos bez konieczności stosowania mąki, poza tym nadaje wyjątkowego smaku,
zapachu
i konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Ja zastosowałam sól
morską, którą zaczęłam wproowadzać do swojej kuchni. Chwilę jeszcze
poddusić pod przykryciem.
Do sosu można również dodać odrobinę soku z cytryny i miodu aby wydobyć winny smak.
Łososia
uzmażyć na osobnej patelni. Zalecam smażenie na pergaminie z niewielką
ilością oleju lub oliwy. Nie powinno przywierać i dużo łatwiej obraca
się rybę.
Sos wyłożyć na talerz, ułożyć łososia i posypać go rozgniecionymi pistacjami (najlepiej w moździeży)
Całość można również posypać posiekaną natką pietruszki.
Wyśmienicie zmakuje s surówką z kwaśnej kapusty - ale z kiszonej, nie zakwaszanej ;)
Komentarze
Prześlij komentarz