Skladniki
1,5 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka cukru waniliowego
20 dag orzechów włoskich lub laskowych
pół łyżeczki soli
Polewa:
100 gr serka śmietankowego Almette
4 łyżeczki miodu
2 łyżki masła
Instrukcja
1. Jajka rozbijamy do dużej miski dodajemy cukier i cukier waniliowy
i ubijamy póki cukier się nie rozpuści. Następnie dolewamy powoli olej
i cały czas miksujemy.
2. W osobnej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą
i dodajemy stopniowo do masy.
Po całkowitym wymieszaniu składników dodajemy cynamon i przyprawę do piernika
i
mieszamy a na końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy.
Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa.
Ja dokonałam drobnych
zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą
część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone
śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach około 55 minut.
Ciasto upieczone i moim skromnym:) zdaniem wygląda bardzo smakowicie.
Piekłam to ciacho po
raz pierwszy i jestem z siebie naprawdę dumna:) Zadowolenie jest tym
większe, że teraz w całym domu pachnie cynamonem i lekko piernikiem.
Mmm.
3. Masło ucieramy z miodem i serkiem na gładką masę. Polewamy nią wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Uwagi
Jako polewę można użyć dowolnej ulubionej, np. polewa z białej czekolady itp.
Ciasto jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Nie sposób mu się oprzeć :)
Oto końcowy efekt.
Powiedzcie, że całkiem smakowity kąsek:)
Ciasto rzeczywiście jest mięciutkie i wilgotniutkie - nawet na drugi dzień.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz