Skladniki
1,5 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka cukru waniliowego
20 dag orzechów włoskich lub laskowych
pół łyżeczki soli
Polewa:
100 gr serka śmietankowego Almette
4 łyżeczki miodu
2 łyżki masła
Instrukcja
1. Jajka rozbijamy do dużej miski dodajemy cukier i cukier waniliowy
    i ubijamy póki cukier się nie  rozpuści. Następnie dolewamy powoli olej
    i cały czas miksujemy.
 2.  W osobnej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą
     i dodajemy stopniowo do masy.
Po całkowitym wymieszaniu składników dodajemy cynamon i przyprawę do piernika
i
 mieszamy a na  końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy. 
Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa. 
 Ja dokonałam drobnych
 zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą 
część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone 
śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu. 
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach około 55 minut.
 Ciasto upieczone i moim skromnym:) zdaniem wygląda bardzo smakowicie.
Piekłam to ciacho po 
raz pierwszy i jestem z siebie naprawdę dumna:) Zadowolenie jest tym 
większe, że teraz w całym domu pachnie cynamonem i lekko piernikiem. 
Mmm. 
3. Masło ucieramy z miodem i serkiem na gładką masę. Polewamy nią wystudzone ciasto i wkładamy do  lodówki do zastygnięcia.
Uwagi
Jako polewę można użyć dowolnej ulubionej, np. polewa z białej czekolady itp.
Ciasto jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Nie sposób mu się oprzeć :)   
Oto końcowy efekt.
Powiedzcie, że całkiem smakowity kąsek:)
Ciasto rzeczywiście jest mięciutkie i wilgotniutkie - nawet na drugi dzień.
Smacznego!!!

Komentarze
Prześlij komentarz