Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe


Skladniki

1,5 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka cukru waniliowego
20 dag orzechów włoskich lub laskowych
pół łyżeczki soli
Polewa:
100 gr serka śmietankowego Almette
4 łyżeczki miodu
2 łyżki masła

Instrukcja
1. Jajka rozbijamy do dużej miski dodajemy cukier i cukier waniliowy
    i ubijamy póki cukier się nie  rozpuści. Następnie dolewamy powoli olej
    i cały czas miksujemy.

 2.  W osobnej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą
     i dodajemy stopniowo do masy.

Po całkowitym wymieszaniu składników dodajemy cynamon i przyprawę do piernika
i mieszamy a na  końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy. Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa.

 Ja dokonałam drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu. 

Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach około 55 minut.


 Ciasto upieczone i moim skromnym:) zdaniem wygląda bardzo smakowicie.

Piekłam to ciacho po raz pierwszy i jestem z siebie naprawdę dumna:) Zadowolenie jest tym większe, że teraz w całym domu pachnie cynamonem i lekko piernikiem. Mmm. 

3. Masło ucieramy z miodem i serkiem na gładką masę. Polewamy nią wystudzone ciasto i wkładamy do  lodówki do zastygnięcia.


Uwagi
Jako polewę można użyć dowolnej ulubionej, np. polewa z białej czekolady itp.
Ciasto jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Nie sposób mu się oprzeć :)   


Oto końcowy efekt.

Powiedzcie, że całkiem smakowity kąsek:)


Ciasto rzeczywiście jest mięciutkie i wilgotniutkie - nawet na drugi dzień.


Smacznego!!!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zespół Sudecka

Zespół Sudecka - czym jest?  Leczenie domowe Zespół Sudecka - czym jest? W kwietniu tego roku miałam artroskopową rekonstrukcję więzadła w nadgarstku i wszystko miało być już dobrze... Niestety zamiast tego, stan mojej ręki zaczął się pogarszać. Ból zamiast maleć, niemiłosiernie narastał. Jakiś czas później stwierdzono u mnie Zespół Sudecka. Tak więc od kwietnia żyję sobie między domem, szpitalami i rehabilitacjami, w permanentnym bólu, nieustannie zażywając ogromną ilość różnorodnych prochów, głównie przeciewubólowych.  Nie o horrorze jednak chciałam pisać a o nadziei i leczeniu domowymi sposobami. Na temat Zespołu Sudecka jest wiele informacji w internecie, jednak jak się okazuje niewiele wiadomo na temat przyczyn i leczenia tej choroby. Poniżej podaję linki stron, które najbardziej mnie zainteresowały. *  https://www.doz.pl/czytelnia/a15803-Zespol_Sudecka__na_czym_polega_zespol_algodystroficzny_Przyczyny_objawy_leczenie_odruchowej_dystrofii_wspolczulnej *  https://www.mp.pl/pacjent/

Królewski chleb Jagiełły

Autorem oryginalnego przepisu jest właściciel iście  królewskiej kuchni , słynącej z niezwykłej aury  i bogato zróżnicowanego jadła, które tworzy pozytywnie ożywiony  Dwór   Jagiełły.    Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 

Kapuśniak szlachcica - przepis autorski