Świąteczne jajka galaretki.
Jak je zrobić?
Uprzedzam, że jest przy tym sporo grzebaniny ale i sporo zabawy, zwłaszcza przy jedzeniu ;)
Gotujemy galaretę.
Ponad to,
potrzebne będą skorupki jaj.
Jeżeli chcemy zrobić dużo takich galaretek, najlepiej będzie użyć skorupek tych jaj, które zużywamy do robienia świątecznych ciast lub innych wyrobów.
Jeżeli chcemy zrobić dużo takich galaretek, najlepiej będzie użyć skorupek tych jaj, które zużywamy do robienia świątecznych ciast lub innych wyrobów.
Ja zużyłam własnie jaj do ciasta a z reszty po prostu zrobiłam pyszną jajecznicę.
Na szerszym końcu jaja robimy dziurkę o średnicy ok 1cm.
Ja wycinałam je nożyczkami do skórek (dla pań).
Wylewamy do miseczki białko i żółtko (może być osobno - wedle uznania).
Wylewamy do miseczki białko i żółtko (może być osobno - wedle uznania).
Puste skorupki należy wyparzyć a najlepiej przegotować.
Podczas
robienia jajeczek galaretkowych, wydmuszki nie mogą być suche ponieważ
sztywna błonka wewnątrz skorupki może zniekształcić galaretkowe jajo.
Gdy galareta będzie ugotowana, układamy skorupki dziurką do góry (najlepiej w wytłaczankach)
i wypełniamy je wedle uznania.
Ja dodałam trochę marchewki, jajka na twardo, kukurydzy konserwowej.
Jak widać na zdjęciu galaretę gotowałam z czarnuszką.
Można poeksperymentować.
Smacznego i miłej zabawy!!!
Komentarze
Prześlij komentarz