poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kalendarz przetworów


Za pasem maj, a więc pora rozpocząć sezon słoiczkowy ;)

Z poniższego kalendarza można dowiedzieć się, co i kiedy zbieramy i co można z tych rzeczy przyrządzić. Życzę owocnych zbiorów ;)


Przetwory w maju 

W maju rozpoczyna się sezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze. 

Maj to doskonały czas na robienie przetworów z: 

rabarbaru; 
szczawiu; 
szparagów; 
młodych pędów sosny; 
mniszka lekarskiego; 
kwiatów dzikiej róży. 


Przetwory w czerwcu 

Czerwiec to bezsprzecznie okres panowania truskawek. Dlatego warto pomyśleć o dżemach, sokach i kompotach z tych najpopularniejszych czerwcowych owoców. Na początku miesiąca można także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem. 

W czerwcu pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak: 

truskawki;
poziomki; 
czereśnie; 
szpinak; 
młode buraczki z liśćmi; 
kwiaty czarnego bzu; 
koperek. 


Przetwory w lipcu 

W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie. 

To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów: 

soków, 
dżemów, 
musów, 
galaretek, 
konfitur, 
win i nalewek.

W lipcu nie możemy przegapić sezonu na: 

jagody; 
porzeczki; 
agrest; morele; 
orzechy włoskie (na nalewki i syropy); 
kalarepę; 
fasolkę szparagową; 
groszek; ogórki. 


Przetwory w sierpniu 

Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów). 

W sierpniu owocują i dostępne są: 

jeżyny; 
maliny; 
owoce czarnego bzu; 
mirabelki; 
wiśnie; 
brzoskwinie; 
pomidory; 
cukinia, 
patison, 
kabaczek; 
kurki. 


Przetwory we wrześniu 

Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. 

Warto zrobić przetwory z: 

cukinii, 
kabaczków, 
pomidorów, 
papryki, 
kalafiora, 
marchwi, 
buraków, 
a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). 

Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle.
Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby.

Wrzesień to czas robienia przetworów z: 

jabłek; 
śliwek; 
winogron; 
aronii; 
jarzębiny; 
kalafiora; 
papryki. 


Przetwory w październiku 

Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem. 

Październik to sezon na: 

gruszki; 
pigwę; 
owoce dzikiej róży; 
kapustę; 
grzyby. 


Przetwory w listopadzie 

Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty. 

W sklepach i na straganach dostępna jest: 

żurawina; 
dynia; 
buraki.



Kalendarz znaleziony na www.smaczny.pl






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz