Za pasem maj, a więc pora rozpocząć sezon słoiczkowy ;)
Z poniższego kalendarza można dowiedzieć się, co i kiedy zbieramy i co można z tych rzeczy przyrządzić. Życzę owocnych zbiorów ;)
Przetwory w maju
W
maju rozpoczyna się sezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas
na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode,
delikatne i najsmaczniejsze.
Maj to doskonały czas na robienie przetworów z:
rabarbaru;
szczawiu;
szparagów;
młodych pędów sosny;
mniszka lekarskiego;
kwiatów dzikiej róży.
Przetwory w czerwcu
Czerwiec
to bezsprzecznie okres panowania truskawek. Dlatego warto pomyśleć o
dżemach, sokach i kompotach z tych najpopularniejszych czerwcowych
owoców. Na początku miesiąca można także pokusić się o smaczną
kombinację truskawek z rabarbarem.
W czerwcu pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak:
truskawki;
poziomki;
czereśnie;
szpinak;
młode buraczki z liśćmi;
kwiaty czarnego bzu;
koperek.
Przetwory w lipcu
W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie.
To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów:
soków,
dżemów,
musów,
galaretek,
konfitur,
win i nalewek.
W lipcu nie możemy przegapić sezonu na:
jagody;
porzeczki;
agrest; morele;
orzechy włoskie (na nalewki i syropy);
kalarepę;
fasolkę szparagową;
groszek; ogórki.
Przetwory w sierpniu
Zaczyna
się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek.
Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek
miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów
(soków, przecierów, musów).
W sierpniu owocują i dostępne są:
jeżyny;
maliny;
owoce czarnego bzu;
mirabelki;
wiśnie;
brzoskwinie;
pomidory;
cukinia,
patison,
kabaczek;
kurki.
Przetwory we wrześniu
Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików.
Warto zrobić przetwory z:
cukinii,
kabaczków,
pomidorów,
papryki,
kalafiora,
marchwi,
buraków,
a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki).
Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle.
Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby.
Wrzesień to czas robienia przetworów z:
jabłek;
śliwek;
winogron;
aronii;
jarzębiny;
kalafiora;
papryki.
Przetwory w październiku
Październik
to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków,
kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i
owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią
przed jesiennym przeziębieniem.
Październik to sezon na:
gruszki;
pigwę;
owoce dzikiej róży;
kapustę;
grzyby.
Przetwory w listopadzie
Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.
W sklepach i na straganach dostępna jest:
żurawina;
dynia;
buraki.
Kalendarz znaleziony na www.smaczny.pl
Komentarze
Prześlij komentarz