Chlebek na prawdę przepyszny. Mój mąż nie przepada za wynalazkami ale sam wczoraj prawie cały opędzlował ;)
30 dag mąki pszennej
1 dag świerzych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
8 czarnych oliwek
3 łyżki suszonej bazylii
200 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Wodę mieszamy z solą i oliwą z oliwek i dodajemy do mąki z drożdżami. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do wyrośnięcia. Oliwki drobno siekamy.
Odkładamy 1/3 ciasta. Pozostałą część dokładnie mieszamy z 3 łyżkami oliwek i 2,5 łyżkami bazylii. Formujemy bochenek. Odłożoną część rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Środek smarujemy wodą, posypujemy resztą oliwek i kładziemy na środek uformowany wcześniej bochenek. Dokładnie owijamy go rozwałkowanym plackiem.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasz bochenek łączeniem na spód. Wierzch lekko smarujemy wodą, lekko nacinamy i posypujemy resztą bazylii. Odstawiamy na ok 30 min. pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200° C i pieczemy chleb przez ok 30-35 min. aż skórka się zrumieni.
Smacznego!
fajny, fajny, zaraz zrobimy swój
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie.
OdpowiedzUsuń