Przejdź do głównej zawartości

Zupa dyniowa



Bardzo prosta zupa o jakże wykwintnym smaku. Coś niesamowitego. Po prostu niebo w gębie, prawdziwe ukojenie podniebienia. Polecam! Gotujcie i smakujcie 😋. W sam raz na jesienne ponure dni. 

Składniki:

1kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szkl bulionu drobiowego
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
śmietana 18% - opcjonalnie

Wykonanie:

Jeżeli dynia jest młoda i ma miękką skórkę, to nie obieramy. Jeżeli skóra jest już twarda, obieramy ją.
Usuwamy z dyni gniazda nasienne (nasiona można zasuszyć i schrupać ;) ). Kroimy na kawałki. Cebulę i marchew kroimy na mniejsze części. 

Dynię, marchew, cebulę i czosnek przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek i ciągle mieszając podsmażamy przez ok 3 min. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min aż warzywa  zmiękną. 

Miksujemy blenderem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po przelaniu zupy do talerza, można wzbogacić ją natką pietruszki i łyżką śmietany.

Gorąco polecam. Smacznego!





Komentarze

  1. Listopad - najlepszy czas na zupę dyniową. Sztuką jest osiągnąć taki smak, by nie była mdła.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Zespół Sudecka

Zespół Sudecka - czym jest?  Leczenie domowe Zespół Sudecka - czym jest? W kwietniu tego roku miałam artroskopową rekonstrukcję więzadła w nadgarstku i wszystko miało być już dobrze... Niestety zamiast tego, stan mojej ręki zaczął się pogarszać. Ból zamiast maleć, niemiłosiernie narastał. Jakiś czas później stwierdzono u mnie Zespół Sudecka. Tak więc od kwietnia żyję sobie między domem, szpitalami i rehabilitacjami, w permanentnym bólu, nieustannie zażywając ogromną ilość różnorodnych prochów, głównie przeciewubólowych.  Nie o horrorze jednak chciałam pisać a o nadziei i leczeniu domowymi sposobami. Na temat Zespołu Sudecka jest wiele informacji w internecie, jednak jak się okazuje niewiele wiadomo na temat przyczyn i leczenia tej choroby. Poniżej podaję linki stron, które najbardziej mnie zainteresowały. *  https://www.doz.pl/czytelnia/a15803-Zespol_Sudecka__na_czym_polega_zespol_algodystroficzny_Przyczyny_objawy_leczenie_odruchowej_dystrofii_wspolczulnej *  https://www.mp.pl/pacjent/

Królewski chleb Jagiełły

Autorem oryginalnego przepisu jest właściciel iście  królewskiej kuchni , słynącej z niezwykłej aury  i bogato zróżnicowanego jadła, które tworzy pozytywnie ożywiony  Dwór   Jagiełły.    Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 

Kapuśniak szlachcica - przepis autorski