Bardzo prosta zupa o jakże wykwintnym smaku. Coś niesamowitego. Po prostu niebo w gębie, prawdziwe ukojenie podniebienia. Polecam! Gotujcie i smakujcie 😋. W sam raz na jesienne ponure dni.
Składniki:
1kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szkl bulionu drobiowego
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
śmietana 18% - opcjonalnie
Wykonanie:
Jeżeli dynia jest młoda i ma miękką skórkę, to nie obieramy. Jeżeli skóra jest już twarda, obieramy ją.
Usuwamy z dyni gniazda nasienne (nasiona można zasuszyć i schrupać ;) ). Kroimy na kawałki. Cebulę i marchew kroimy na mniejsze części.
Dynię, marchew, cebulę i czosnek przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek i ciągle mieszając podsmażamy przez ok 3 min. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min aż warzywa zmiękną.
Miksujemy blenderem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po przelaniu zupy do talerza, można wzbogacić ją natką pietruszki i łyżką śmietany.
Gorąco polecam. Smacznego!
Składniki:
1kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szkl bulionu drobiowego
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
śmietana 18% - opcjonalnie
Wykonanie:
Jeżeli dynia jest młoda i ma miękką skórkę, to nie obieramy. Jeżeli skóra jest już twarda, obieramy ją.
Usuwamy z dyni gniazda nasienne (nasiona można zasuszyć i schrupać ;) ). Kroimy na kawałki. Cebulę i marchew kroimy na mniejsze części.
Dynię, marchew, cebulę i czosnek przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek i ciągle mieszając podsmażamy przez ok 3 min. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min aż warzywa zmiękną.
Miksujemy blenderem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po przelaniu zupy do talerza, można wzbogacić ją natką pietruszki i łyżką śmietany.
Gorąco polecam. Smacznego!
Listopad - najlepszy czas na zupę dyniową. Sztuką jest osiągnąć taki smak, by nie była mdła.
OdpowiedzUsuń