piątek, 20 października 2017

Zupa dyniowa


Bardzo prosta zupa o jakże wykwintnym smaku. Coś niesamowitego. Po prostu niebo w gębie, prawdziwe ukojenie podniebienia. Polecam! Gotujcie i smakujcie 😋. W sam raz na jesienne ponure dni. 

Składniki:

1kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szkl bulionu drobiowego
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
śmietana 18% - opcjonalnie

Wykonanie:

Jeżeli dynia jest młoda i ma miękką skórkę, to nie obieramy. Jeżeli skóra jest już twarda, obieramy ją.
Usuwamy z dyni gniazda nasienne (nasiona można zasuszyć i schrupać ;) ). Kroimy na kawałki. Cebulę i marchew kroimy na mniejsze części. 

Dynię, marchew, cebulę i czosnek przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek i ciągle mieszając podsmażamy przez ok 3 min. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min aż warzywa  zmiękną. 

Miksujemy blenderem do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Po przelaniu zupy do talerza, można wzbogacić ją natką pietruszki i łyżką śmietany.

Gorąco polecam. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Listopad - najlepszy czas na zupę dyniową. Sztuką jest osiągnąć taki smak, by nie była mdła.

    OdpowiedzUsuń