Składniki:
3 garście kurek
1 duża cebula
6 szklanek bulionu
3-4 średniej wielkości ziemniaki
2 saszetki ryżu (najlepiej kolorowy)
olej
1 łyżka masła
orzechy włoskie ok. 80 g
śmietana 18%
sól
pieprz czarny świeżo mielony
pieprz cayenne
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć z nadmiaru wody. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, lekko posolić i podsmażać cały czas mieszając aż się zeszkli.
Dodać kurki i często mieszając smażyć na dużym ogniu aż kurki się przyrumienią i nadmiar wody się zredukuje. Dodać masło i podsmażać jeszcze chwilę na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Tak podsmażone kurki dodać do gorącego bulionu razem z ziemniakami, doprawić solą, czarnym pieprzem, odrobiną pieprzu cayenne i gotować na niedużym ogniu aż ziemniaki zmiękną.
W osobnym garnku ugotować ryż (kolorowy jest bogatszy w smaku i ciekawiej wygląda). Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Posiekane wcześniej orzechy włoskie wrzucić do zupy i wymieszać.
Do miseczki na zupę wsypać odrobinę ugotowanego ryżu, dodać ok. łyżki śmietany i posiekaną natkę pietruszki (ilość wedle uznania).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz