wtorek, 10 października 2017

Zupa kurkowa z orzechami




Wyśmienita zupa, której orzechy włoskie nadają wykwintnego smaku. Założę się, że w takim wydaniu zupy grzybowej jeszcze nie próbowaliście ;)


Składniki:

3 garście kurek
1 duża cebula
6 szklanek bulionu
3-4 średniej wielkości ziemniaki
2 saszetki ryżu (najlepiej kolorowy)
olej
1 łyżka masła
orzechy włoskie ok. 80 g
śmietana 18%
sól 
pieprz czarny świeżo mielony
pieprz cayenne
natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć z nadmiaru wody. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, lekko posolić i podsmażać cały czas mieszając aż się zeszkli. 

Dodać kurki i często mieszając smażyć na dużym ogniu aż kurki się przyrumienią i nadmiar wody się zredukuje. Dodać masło i podsmażać jeszcze chwilę na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Tak podsmażone kurki dodać do gorącego bulionu razem z ziemniakami, doprawić solą, czarnym pieprzem, odrobiną pieprzu cayenne i gotować na niedużym ogniu aż ziemniaki zmiękną. 

W osobnym garnku ugotować ryż (kolorowy jest bogatszy w smaku i ciekawiej wygląda). Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Posiekane wcześniej orzechy włoskie wrzucić do zupy i wymieszać. 

Do miseczki na zupę wsypać odrobinę ugotowanego ryżu, dodać ok. łyżki śmietany i posiekaną natkę pietruszki (ilość wedle uznania).




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz