Do zrobienia tego dania użyłam również po raz pierwszy świadomie i dobrowolnie kupioną przeze mnie praskę do czosnku, z której zamierzam stale już korzystać.
Ci, którzy czytali moje wpisy od początku, wiedzą że to jest bardzo duży przełom.
Hit właściwie, bo jeszcze do niedawna w ogóle nie uznawałam czosnku w swojej kuchni. Nie jadałam i nie mogłam znieść zapachu. Taka nietolerancja od wczesnego dzieciństwa.
Nastąpił jednak jakiś przełom i stopniowo się oswajałam z moim odwiecznym wrogiem.
Dziś... Cóż, jestem w stanie zjeść go ze smakiem w gotowanych potrawach i nawet wcale nie przeszkadzał mi "smród" smażonego czosnku 😃.
Surowego jeszcze nie przyjmę ale patrząc na postępy, kto wie...
Musiałam się tym pochwalić bo jest to dziś prawdziwym hitem 😜
Składniki:
3 bakłażany
3 cukinie
2 cebule
6 pomidorów
3 różnokolorowe papryki
3 ząbki czosnku
olej
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek - odrobinę
zioła prowansalskie
tymianek
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
chilli peperoncini
pieprz i sól
przecier pomidorowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Bakłażan pokroić w grube plastry, posypać solą i odstawić na ok. 15 min.
Bakłażany, cukinię, pomidory (pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć twarde części gniazd nasiennych) i paprykę pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić bakłażany i zrumienić na dużym ogniu, po czym wrzucić do głębszego garnka. Tą czynność powtarzamy z każdym kolejnym warzywem jednak pomidory dodajemy na samym końcu jak już reszta warzyw dobrze się poddusi. Cebulę można zrumienić razem z czosnkiem.
Doprawić do smaku podanymi wyżej przyprawami i odrobiną oleju z oliwek. Dodać przecieru pomidorowego i dusić jeszcze przez chwilę.
Doskonale smakuje z ryżem, z makaronem, na chlebku ale i bardzo dobry jest sam w sobie bez żadnych dodatków.
Smacznego!!!
Lubisz takie dania?
Podoba Ci się ten przepis? Udostępnij na Fejsbuku poniżej, polub lub / i pozostaw komentarz. Dziękuję 😊
Z przepisu http://poradnikkulinarny.blogspot.com/2015/01/ratatouille-warzywa-kruche-i-zdrowe.html
Moje smaki :)
OdpowiedzUsuń